mercoledì 15 febbraio 2012

Knödel

Foto scattata da Katrina Malcolm


I canederli mi sono venuti in mente per caso… era avanzata la mollica di pane dalla preparazione dello spezzatino alla guinness e di buttarlo via proprio non mi andava. Perciò, visto il clima decisamente altoatesino di questi giorni, tra pappa al pomodoro e canederli, hanno vinto questi ultimi!
I canederli sono un vero e proprio piatto di recupero, potete sbizzarrirvi!
Bloccata in casa dalla neve li ho fatti così, con quello che avevo in dispensa…

P.S.
Sono una vera e propria bomba calorica… donna avvisata, mezza salvata! ;D

Knödel
- 1 litro di brodo
- 40 gr di burro
- 1 cipolla
- 40 gr di farina
- 300 gr di pane raffermo
- 100 gr di prosciutto crudo a dadini
- 2 uova
- latte qb (dipende dal tipo di pane)
- rosmarino, timo e alloro
- 3 foglie di salvia
- parmigiano grattugiato

In una scodella mettete il pane raffermo tagliato a dadini, le uova sbattute, il latte, sale & pepe. Lasciate riposare per un’oretta. Intanto soffriggete la cipolla nel burro e aggiungete il prosciutto (o lo speck) a dadini piccoli (solo quando la cipolla sarà ben rosolata). Una volta raffreddato il soffritto incorporatelo al pane insieme alle erbette e lasciate riposare per un’altra mezz’ora. Formate delle polpettine (di 5 cm circa di diametro). Preparate il brodo e cuocete i canederli per una decina di minuti (quando vengono a galla sono pronti). Servite ben caldi con burro fuso e salvia.

Tip: provate ad immergere un canederlo nel brodo, se si disfa, aggiungete della farina al composto. I canederli devono essere morbidi ma sodi.

“Avvinamenti” suggeriti da Giovanni Miriano, avvocato per necessità… degustatore per vocazione:

- Cantina Produttori di Bolzano – Alto Adige Lagrein Taber- Riserva 2007. Per un piatto Tirolese un Lagrein, che con la schiava è il vitigno rosso tipico dell’Atlto Adige. Intensamente colorato, con notevoli doti di struttura e frutto, ma con un finale sfumato e dolce. €30/40, se lo trovate ancora.
- Aternativamente, più accessibile ma meno incisivo: Terlano Alto Adige Lagrein Riserva Gries, 2008 (€13/15).

***

I made guiness stew a few weeks ago… the bread bowl entailed throwing away loads of breadcrumb… no way! I wasn’t going to settle for such a waist! So… what could I do with the leftovers?  
Knödels came to mind… the weather these days probably spurred my imagination… this is a typcial Tyrol dish. Knödels allow you to recycle leftovers like bread crumbs and ham… since I was snowed in I decided to give it a go! I hope you’ll enjoy them as much as we did! ;D   

P. S.
This is a caloric bomb… don’t say I didn’t warn you!

Knodel
- 1 liter of broth
- 40 g of butter
- 1 onion
- 40 g of flour
- 300 gr of bread
- 100 gr of diced ham
- 2 eggs
- Milk (depending on the type of bread)
- Rosemary, thyme and bay leaves
- 3 sage leaves
- Grated parmesan cheese

In a bowl place the cubed bread, beaten eggs, milk, salt & pepper. Let it sit for an hour. Meanwhile fry the onion in the butter and add the diced ham (or bacon) once the onion is well browned. Let it cool, mix the bread with the herbs and let sit for another half hour. Shape into balls (about 5 cm in diameter). Prepare the broth and cook the dumplings for about ten minutes. Serve hot with melted butter and sage.

Tip: try to dip a dumpling in the broth, if it breaks into pieces, add some flour to the mixture. The dumplings should be soft but firm.

2 commenti:

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  2. The steel Daytona has not only been a rare bird that replica watches has often made extremely difficult to obtain, but also an icon among luxury chronographs. I had rolex replica around for a couple of weeks and, not too long after starting to wear it. Has it retained its magic, or has its fame made it let its guard down as competition became fiercer every year. Lots of questions on my mind, so I set off seeking answers. Although, come to think of it, I am tag heuer replica quite sure how this scientifically questionable saying caught on, the Daytona history at this fake rolex sale may very well be coming out your elbow too you have heard it so many times. But these shall already suffice to keep decent and fun human beings from spending too much time around you, should you talk about these frequently. The emphasis is on not calling everything by its reference all the replica watches sale like a total douche and not on being ignorant about watch history.

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